Parragh László (képünkön, foto: mno) közölte - miként azt az MTI közreadta -, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően létrehozták Dunai Péter, az MKIK főtitkára vezetésével azt a bizottságot, amely előkészíti a választott bíróságok működésében 2018. január 1-jétőll érvénybe lépő változásokat .

A törvény előírása alapján az Energetikai Állandó Választottbíróság, illetve a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság megszűnik a jövő évtől, ezek feladatkörét az MKIK mellett működő állandó választott bíróság veszi át . A másik két választott bíróság, a sporttal és az agráriummal foglalkozó, 2018-ban továbbra is az MKIK-tól függetlenül folytatja tevékenységét.

Parragh László elmondta, most következik az eljárási szabályok kidolgozása, a díjak megállapítása, az illetékességi területek kijelölése, a három választott bíróság összeolvadásával összefüggő jogi ügyek lebonyolítása, és a választott bírák, illetve a hét tagú elnökség kiválasztása - tette hozzá.

Az MKIK elnöke elmondta, hogy a kamara három elnökségi tagot delegál az elnökkel együtt, a megszűnő választott bíróságokat működtető intézmények is bekerülnek egy-egy taggal a testületbe.

Parragh László reményei szerint az MKIK mellett működő kibővített választott bíróságtól az várható el, hogy felgyorsuljon a döntéshozatal, illetve az utóbbi években a választott bíróság egészére jellemző ügyszámcsökkenés megforduljon.

Előadásában dr. Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara üzleti jog tanszékének jogászprofesszora (képünkön, foto: arsboni.hu) arra hívta fel a figyelmet, hogy az MKIK melletti választott bíróságnak három éven belül legalább nullszaldósnak, de inkább nyereségesnek kell lennie .

Azon véleményének is hangot adott, amely szerint nem tartja helyes döntésnek, hogy a választott bírák listájára a törvény szerint a 70 éven felüli szakemberek nem kerülhetnek fel.