Mint dr. Vízkelety Mariann (képünkön) elondta: a hozzájuk forduló ügyfelektől azt a visszajelzést kapták, hogy biztonságos és megnyugtató helynek tartják a Wesselényi utca 69.-ben található létesítményt, és valóban olyan segítséget, iránymutatást, tanácsot kaptak, amely a személyükre szabott volt. Az Áldozatsegítő Központot személyesen vagy telefonon megkereső áldozatok, illetve hozzátartozóik segítése csak az egyik része a munkának. A központ egyben módszertani, szakmai műhely is. A munkatársak tanulmányozzák a legjobb itthoni és külföldi gyakorlatokat, képzéseket dolgoznak ki és tartanak, együttműködnek a témában érintett szakmai, egyházi és civil szervezetekkel, egészségügyi intézményekkel – tette hozzá.

Hangsúlyozta: közel negyven ügyfélnek nyújtottak már személyes szolgáltatást a kollégák, emellett pedig számos érdeklődő, tájékoztatást kérő hívást is fogadtak. A központot felkeresők között nagyon sok volt a nem budapesti, ők az összes esetnek körülbelül a negyven százalékát adták eddig. Ez is bizonyítja, hogy mielőbb szükség van más városokban is hasonló központok kialakítására – a tervek szerint Miskolcon és Szombathelyen folytatják a munkát. Szeretnék, hogy a központ híre minél több olyan emberhez eljusson, aki valamely magas látenciájú bűncselekmény, például a párkapcsolati erőszak, gyermekbántalmazás vagy éppen az egyre terjedő digitális zaklatás áldozata.

Komplex szemlélet alapján dolgoznak együtt jogászok, pszichológusok és pedagógusok. A segítségnyújtás keretében az áldozatok személyre szabott tájékoztatást kapnak. A cél, hogy az áldozat megismerje a jogait, lehetőségeit, megtudja, hogy mit kell tennie, hová kell fordulnia további segítségért, valamint mivel kell szembenéznie annak érdekében, hogy sérelmeit orvosolni vagy legalább mérsékelni tudja. A munkatársak az áldozatok fokozott érzékenységét, meggyengült énállapotát a kezdettől szem előtt tartják, hiszen egy bajba jutott embernek még több, illetve speciális törődésre és odafigyelésre van szüksége. Ezek mellett természetesen fontos feladat a megelőzés is, és ezt a célt elsősorban mint módszertani és szakmai műhely tudja szolgálni a központ – fejtette ki.