Ha egy cég új vezetőt, tisztségviselőt választ, meg kell győződni arról, nincs-e az illető személlyel szemben valamilyen kizáró ok. Erről az adóhatóságnál kell mielőbb tájékozódni. Az eljárás ingyenes, az igazolás Ügyfélkapun át lekérhető – tájékoztatott a Hiradó.hu.

A cégbejegyzésre kötelezett szervezetek megalakulása vagy változásbejegyzése előtt érdemes előre tisztázni, hogy a szervezetben érintett személyekkel szemben van-e valamilyen kizárási ok. A kérelem ingyenes, amelyet legegyszerűbb elektronikusan eljuttatni a NAV-hoz. 2012-től kérhető előzetesen igazolás arról, hogy az adott személy vagy cég alkalmas-e arra, hogy egy másik társaságban vezetőként, tagként vagy részvényesként közreműködjön – közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

Kifejtették, az a magánszemély vagy szervezet, amely egy vállalkozás vezető tisztségviselőjeként, cégvezetőjeként, képviseletre jogosult tagjaként, többségi befolyású tagjaként vagy részvényeseként kíván tevékenykedni, ingyenesen kérhet igazolást, hogy nem állnak fenn vele szemben olyan kizáró okok, melyek az adószám megállapításának megtagadását vagy akár törlését eredményeznék.

A kérelem benyújtására szolgáló nyomtatványt (17TADRI) elektronikusan a legegyszerűbb eljuttatni a NAV-hoz. A kérelem ingyenes, amely beküldhető Ügyfélkapun át egy példányban kitöltve.

A NAV a megadott paramétereket összeveti a nyilvántartásában szereplő adatokkal és az eredménytől függően kiállítja az igazolást vagy elutasítja a kérelmet. A kérelem elutasítását okozhatja egyebek mellett, ha hiányzik az űrlapról az adóazonosító szám vagy, ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor közreműködik más, jelenleg adóregisztrációs eljárásban érintett adózónál is.