A Kúrián tartott kerekasztal-beszélgetésen Koen Lenaerts a tájékoztatás szerint hangsúlyozta: Európa nemzetei sokszínűségükben egységesek, a jogalkalmazó feladata ezért az egyensúlyteremtés.

Hozzátette, az uniós jogra nem külföldi jogként kell tekinteni, hiszen az a nemzeti jog részeként az egyes tagállamokban működik . A belső piaci korlátok eltörlése nyomán az egységes jogi térség mindannyiunk közös érdekévé vált - mondta.

"Koen Lenaerts szerint a tagállami bíróságok és az uniós bírói fórumok közötti intenzív párbeszéd elengedhetetlen ahhoz, hogy közös úton haladjunk. Az Európai Unió Bíróságának az európai jog fejlesztéséhez és értelmezéséhez szüksége van a tagállami bíróságok felvetéseire" - olvasható az Ab és a Kúria közös közleményében.

A megbeszélésen az EUB elnöke kiemelte, hogy az uniós jog része az európai identitásnak, és felhívta a figyelmet az európai igazságügyi együttműködés fontosságára.

Beszélt arról is, hogy meg kell teremteni az egyensúlyt a gazdasági verseny szabadsága és a fogyasztók jogai között.

Koen Lenaerts bírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az EUB összetett eljárási rendjéből adódóan még a kiemelt ügyek esetén is szűk a bíróság mozgástere a döntéshozatal felgyorsítására, ami vonatkozik a fogyasztóvédelmi jogvitákra is.


A kúriai eszmecserén az EUB elnöke, dr. Sulyok Tamás és dr. Darák Péter mellett részt vett dr. Juhász Endre, az EUB bírája, valamint kúriai bírók és főtanácsadók.

A kerekasztal-beszélgetést megelőzően a vendégek az Ab elnökének meghívására munkavacsorán vettek részt, amelyen az intézmények közötti szorosabb szakmai párbeszéd lehetőségeiről tárgyaltak - közölte az Ab és a Kúria.