A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény értelmében a 2017. június 26-a előtt tevékenységüket megkezdő és folytató szolgáltatóknak 2017. július 26-ig a NAV-hoz be kell adni a VPOP KSZ17 nyomtatványt. Ezen a dokumentumon kell közölni, hogy ki lesz a pénzmosás tényét bejelentő személy, aki – ha előfordul – tájékoztatja a tényleges pénzmosási eseményről a hivatalt.

Az új törvény már nem tevékenység szerint, hanem szervezeti alapon határozza meg a hatálya alá tartozó szolgáltatók körét. A jogszabályi kötelezettség 23 szolgáltatói kört érint a könyvelőktől egészen az ingatlanosokig. Ebbe a körbe tartoznak többek között az árukereskedők, biztosítók, ügyvédi irodák, pénzváltók és takarékszövetkezetek is.

Az új szabályozás a 2007. évi CXXXVI. törvény helyett lépett hatályba június 26-án. A változások hátterében túlnyomórészt az európai uniós jogalkotási kötelezettség húzódik meg. Az egyik legnagyobb könnyítés a korábbi törvényhez képest, hogy az ügyfélazonosítást és a személyazonosság ellenőrzését a szolgáltató már elektronikusan is elvégezheti – jöhet például a teljes mértékben online bankszámlanyitás! A szigorítások között az egyik legfontosabb a tényleges tulajdonosok központi adatbázisának létrehozása, és az ehhez kapcsolódó új adattovábbítási kötelezettség, valamint a szankciók súlyának növekedése.