Ügyvéd is csak cégkaput használhat 2018. január 1-jétől, annak megnyitásával a korábbi perkapu automatikusan megszüntethető. A NISZ ígérete szerint a megszüntetett perkapura érkező iratokat automatikusan a cégkapuinkon fogadhatjuk.

Egy ügyvéd bekapcsolódott a július közepén lezáródott "nyilvános tesztüzem" időszakba. Többszöri hibaüzenet miatt újra kellett kezdenie, de végül sikerült. Ez azt jelenti, hogy még hibákra számíthatunk, de már most is lehet regisztrálni. Ez a Rendelkezési Nyilvántartást (RNY) is érinti.

  1. A bejelentkezést csak az (egyéni) ügyvéd vagy az ügyvédi iroda esetében a jegyzésre jogosult személy végezheti.
  2. Ha Ön az irodavezető vagy egyéni ügyvéd, készítse elő ügyfélkapu felhasználónevét és jelszavát. (A jogosultságot az ügyfélkapu ellenőrzi.)
  3. Mielőtt nekiállunk, legyen kéznél vagy beszkennelve, vagy a kamara által elektronikus iratként kiadott, irodára vagy az ügyvédre vonatkozó kamarai bejegyző végzésünk, illetve ha iroda esetén az előbbiek mindezt nem tartalmazzák hatályosan, akkor a képviseleti jogot igazoló más irat, pl. aláírási címpéldány vagy kamarai igazolás arról, hogy az iroda a kamarai nyilvántartásban létezik. Ha ilyen kamarai igazolást szeretne, lépjen be elektronikus ügyintézési felületére és ott kattintson az "Igazolások" gombra.
  4. A cégkapu regisztráció során pedig bejelölhetjük, hogy kérjük az így majd létrejövő elérhetőségi adatunk továbbítását a rendelkezési nyilvántartásba, hivatalos elektronikus elérhetőségként (amint a cégkapunk létrejön).
  5. Ha "cégkapumegbízott" személyt is bejelentünk, készítsük elő az illető természetes azonosító adatait (családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és ideje, anyja születési családi és utóneve). Arról, hogy a cégkapumegbízott jogi értelemben jogosult is legyen hozzáférni a cégkapura érkező ügyvédi titokhoz, a cégkapumegbízottat bejelentő ügyvédi irodának vagy ügyvédnek kell gondoskodnia. (Mindenképpen figyelni érdemes az ügyvédi titok követelményeinek betartására.)

Az egyéni ügyvédek számára az ügyvédi irodához képest különbség csak abban lesz, hogy az egyéni ügyvéd cégkapus regisztráció elvégzése helyett a Rendelkezési Nyilvántartásba az ügyfélkapus elérhetőségét közvetlenül is rögzítheti majd, azaz cégkapun kívül, ügyfélkapun is fogadhat majd hivatalos iratokat. Az állam jelenleg még fejleszti a funkciót. Ezért, ez utóbbi műveletet nem lehet még elvégezni: a rendelkezési nyilvántartásba jelenleg hiába jelentkezik be az ügyvéd, ott még nem nem lehet megadni hivatalos elektronikus elérhetőséget az ügyvédi minőségre.

A hely, ahol meg lehet kezdeni a cégkapu regisztrációt ide kattintva érhető el.