Hol van az ügyvédség?

Az ügyvéd, az ügyvédi iroda, az ügyvédi kamarák - akárcsak mint egy átlagos cég, egy szakmai szervezet számára a kitűzött célok az internetes megjele(nít)és esetében hasónlóak:

  • jobb láthatóság,
  • javítani a (kamarai) tagság arculatát, megjelenését (image-ét),
  • információk, üzenetek, ötletek megosztása, továbbítása,
  • lobbi tevékenység,
  • tagok egybegyűjtése.

Ezzel a kérdéskörrel foglalkozott az egyik legnagyobb európai ügyvédi szervezet, a CCBE a brüsszeli székházában március 20-án tartott konferenciáján, az Európai kommunikáció nevű szszakmai szervezet bevonásával (communicatingeu.com)

Új írányok

A mai trendek szerint a hírlevelek meghaladottá váltak, helyettük új közösségi média eszközöket alkalmaznak a cégek, szakmai szervezetek, ezek az alábbiak:

  • Blogok írása weboldalon
  • LinkedIn
  • Twitter

A Facebook nem alkalmas szakmai célokra, azt csak magáncélra javasolják használni.

Mértékkel, de a megfelelő időben

Fontossá vált, hogy inkább kevesebbet kommunikáljunk, de azt jó időben tegyük. Jó időzítés: keddi és csütörtöki napon, röviden megfogalmazott információ közvetítése (hétfőn és pénteken általában nem olvassák el a címzettek). Kiegyenlített tartalmat kell nyújtani, különben a célközönség nem fogja követni, megunják.

A fent megnevezett új közösségi médián keresztül könnyen és hatékonyan el lehet érni a kitűzött célcsoportot. A kívánt információt, hivatáspolitikai álláspontot el lehet juttatni hozzájuk és ezáltal befolyásolni lehet őket.

Amennyiben a szakmai hírlevelekhez továbbra is ragaszkodunk, akkor azokat legalább a mailchimp.com-on (ez egy levelező szoftver) keresztül tegyük fel, mert így kereshetővé válnak a google által.

Blogok

Blogok írása nagyon népszerű, alkalmas szakmai vélemények, állásfoglalások ismertetésére, közös cselekvésre történő felhívásra.

Hogyan lehet jól írni? Tippek az alábbi oldalról:

http://communicatingeu.com/writing-skills/advanced-writing-skills/

Csimpaszkodjunk a Google-ba

Gyakorlati jelentősége van annak, hogy a Google keresőmotorja keresni tudja írásainkat, mert az a világon a legnépszerűbb, elsődleges keresőprogram. Amit a Google lát, azt lehet könnyen kikeresni. A PDF fájlokat nem tudja keresni a Google+, ezért nem ajánlott abban írni. Ma már egyre többen mobilon olvasnak, erre is tekintettel kell lenni. A címnek és linknek azonosnak kell lennie a gyors kereshetőség végett. 300-400 szavas blogot ajánlott írni, nem többet, képpel ellátva, egyszerű, de tagolt szerkezetben megfogalmazva. Kulcsszavak megfogalmazására és ismételt elhelyezésére szintén figyelni kell. A Google + alkalmazás használata a leginkább javasolt, mert amit ott helyezünk el, amit ott osztunk meg, azt a Google keresőmotorja látja és felismeri.

LinkedIn

LinkedIn: kezdetben a szakmai önéletrajzok megosztására alakították ki. Ma már komplex szakmai, üzleti hálózatot is jelent.

A LinkedIn csoportok igazán alkalmasak arra, hogy információkat osszunk meg a csoporttagokkal és az azonos érdeklődésű szakembereket egy csoportba rendezze. Ez az ügyvédek csoportjának megalapítására is kiváló eszköz, pl. európai uniós jogalkotás követésében érdekelt ügyvédek csoportja.

A LinkedIn meghívásos rendszerben működik. Jó ötlet egy már meglévő LinkedIn csoporthoz csatlakozni, ott egy alcsoportot indítani. (Ennek engedélyezéséhez a moderátort kell felkeresni.)

Alkalmas arra, hogy a csoporttagok figyelmét felhívjuk pl. az általunk írt cikkre, vagy épp a saját blogon kifejtett szakmai álláspontra. Így kaphatunk, kérhetünk választ, reakciót, a közzétett cikk, álláspont további megosztását. Célzott reklámok elhelyezésére is alkalmas.

Twitter

A Twitter működésének kérdéseit az alábbi oldalról könnyen meg lehet érteni:

www.MOMthisishowTwitterworks.com

A szakmai szervezet számára releváns és fontos Twitter fiókokat, az ott lévő bejegyzéseket lehet követni, ahol valódi tartalommal bíró közvetlen üzenetek, információk rövid, azonnali, valós idejű megosztására nyílik lehetőség maximum 140 karakterben, valamint képek és videók megosztását is teszi lehetővé. 2014 decembere óta több mint 500millió használója van. A FB lájkolásához hasonlóan itt embereket lehet „követni” a @ szimbólum megjelenítésével, vagy információkat lehet keresni és megosztani # szimbólum alkalmazásával bizonyos témaköröket illetően. Eseményt, rendezvényt is lehet ezúton reklámozni.

Fontos a főcímek rövid, frappáns megfogalmazása, azzal lehet a figyelmet felkelteni. Innen is lehet a saját weboldalra vagy blogra utalni, ahol már bővebb cikket, állásfoglalást, véleményt lehet kifejteni.

Ajánlás az ügyvédségnek

A brüsszeli konferencián előadó előadó kommunikációs szakember a fenti közösségi eszközök használatát javasolja az ügyvédi kamarák részére is. A francia és spanyol kollégák már nagy gyakorlattal hasznosítják ezen eszközöket a mindennapi kamarai munkájukban, a többi kamara igyekszik felzárkózni.