A vád szerint valótlan tartalmú okiratokat állítottak ki külföldieknek, hogy tudják használni a jogosítványukat Magyarországon is. Ehhez hamis bérleti szerződéseket készítettek. Közreműködőként felkértek magyar háztulajdonosokat is, akik a hamis lakcímeket szolgáltatták. Összesen 63 ember ellen emelt vádat az ügyészség.

Még egy Fülöp-szigeteki hamis jogosítványt is honosítottak. A csalás lényege az volt, hogy a külföldi állampolgárok – akik szintén mind vádlottak lettek – valótlan tartalmú bérleti szerződéseket kötöttek különböző ingatlanokra, így mind a lakcím-nyilvántartásba, mind az idegenrendészeti nyilvántartásba, valamint az ezek adatai alapján kiállított közokiratokba is valótlan tartalmú adatokat jegyeztek be.

Az elsőrendű vádlott ügyvédet még 2008-ban kereste meg egy német állampolgár, és felkérte, hogy pénzért nyújtson segítséget abban, hogy igazoljon lakóhelyet olyan külföldieknek, akik Magyarországon szeretnének vezetői engedélyt szerezni, honosítani vagy cserélni. Az ügyvéd vállalta, hogy családi, rokoni, munkatársi körből szerez olyan embereket, akik az ingatlanjaikra valótlan tartalmú bérleti szerződést kötnek a külföldiekkel. Azonban az idegenek ezen a címen nem éltek, mindez csak a későbbi ügyintézéshez kellett. Többen tanúként írták alá az iratokat.

Az elsőrendű vádlott ügyvéd a hamis iratok birtokában és a külföldiekkel elment a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-Dunántúli Regionális Igazgatóságának kirendeltségére. A kérelmek alapján a hatóság regisztrációs igazolásokat állított ki. Az ügyintézést az ügyvéd végezte. Egy idő után azonban feltűnt az idegenrendészeti hatóság beosztottjainak, hogy túl sok cím szerepel az iratokban, ami az ügyvéd családjához köthető. Ezután az ügyvéd megkérte ismerősét, hogy szerezzen címeket, a bérleti szerződéseket aláírók pedig díjazást kapnak. Ezután biankó bérleti szerződéseket töltöttek ki. Az idegenrendészeti hatóság 2013 áprilisában jött rá, hogy a több szerződés hamis adatokat tartalmaz. Az elsőrendű vádlott ügyvéd ezután sem állt le, hanem újabb, megyén kívüli címeket igyekezett felkutatni. Az ügyben közokirat-hamisítás miatt a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat.