Címfotónkon: középen dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, balján: Egriné dr. Salamon Emma, a Fővárosi Ítélőtábla igazgatási feladatokkal megbízott bírája, jobbján: dr. Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla sajtószóvivője

Első alkalommal rendezte meg Médiaklubját a Fővárosi Ítélőtábla, azzal a szándékkal, hogy párbeszédet folytasson a különböző sajtóorgánumok képviselőivel az érdeklődésükre számot tartó témákról. A május 3-i Médiaklub napirendjén szerepelt egyebek mellett a Fővárosi Ítélőtábla szervezetének és megújuló sajtóstratégiájának bemutatása.

2016 májusától nagyon fontos változás indult el a Fővárosi Ítélőtábla és a sajtónyilvánosság közötti kapcsolatrendszerben - mondta el dr. Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla sajtószóvivője. Fő céljaik között a szakszerűség és a közérthetőség egyensúlya, a proaktivitás, valamint a médiumokkal való együttműködés szükségessége szerepel. Mint mondta, a három alapelv minden részletszabályra és intézkedésükre kihat.

A sajtószóvivő rámutatott: a szakszerűség a bíróság számára egyfajta védőpáncél, hiszen lehetővé teszi azt, hogy hitelesen nyilatkozzon egyes ügyekben, ugyanakkor sem a szakszerűség, sem a közérthetőség nem mehet a másik rovására.

A proaktivitással a Fővárosi Ítélőtábla minden egyes felmérhető problémát, kommunikációs krízist megpróbál előre orvosolni, aminek a legfontosabb eszköze a szervezet honlapja – mondta, majd megemlítette a harmadik alapelvüket, a kölcsönös együttműködés követelményét.

Ennek jegyében a Fővárosi Ítélőtábla kölcsönös tiszteleten alapuló gyümölcsöző együttműködést kíván kiépíteni a sajtó képviselőivel , és a nemzetközi egyességokmányokban, az alaptörvényben, illetőleg az egyes eljárásjogokban előírtaknak megfelelően a nyilvánosság maradéktalan biztosításával kívánja bemutatni ítélkezési tevékenységét.

A Fővárosi Ítélőtábla lehetőséget biztosít arra is, hogy a sajtó képviselői javaslatot tegyenek a Médiaklub tematikájának kialakítására, a következő fórum témáinak meghatározására.


A sajtóstratégia bemutatása után dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke a szervezet 2016. évi eredményeit, míg Egriné dr. Salamon Emma, a Fővárosi Ítélőtábla igazgatási feladatokkal megbízott bírája a Fővárosi Ítélőtábla eljárását ismertette a fellebbezett polgári perekben.

Foto: PanPress