A dr. Papp Géza (2014 óta a BÜK főtitkára) 2015. és 2016. években tett feljelentései és ismételt meghallgatásai nyomán ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozás során több tízezer dokumentum megvizsgálására, házkutatásokra, lefoglalásokra, szakértők bevonására és terjedelmes tanúmeghallgatásra került sor.

A nyomozóhatóság lezáró aktusa megállapítja, hogy a hűtlen kezelés törvényi tényállása egyetlen egy esetben sem valósult meg.

A nyomozás megszüntetésére valamennyi tényállás esetében bűncselekmény hiányában került sor.

A név szerint feljelentett elnök és szolgáltatási igazgató egyik esetben sem követett el kötelezettségszegést, és a Kamarát nem érte vagyoni hátrány sem. Az elnök a közgyűlés által megállapított keretekben, az elnökség előzetes tájékoztatása és a testületi viták után hozott határozatai végrehajtásával, illetve önálló jogkörében ésszerűen gazdálkodva hozta meg döntéseit. Az eljárásokat az Ellenőrző Bizottság vizsgálta, és rendben találta.

A határozat megállapította, hogy alaptalan volt a feljelentés egy-egy olyan tényállás esetében is, amelyekben magánokirat-hamisítást, illetve lopást állított.

Utózönge: nem panaszol a BÜK

Dr. Köves Péter elnökhelyettes arról kért voksolást az elnökségtől annak egyik utóbbi ülésén, hogy van-e, aki a megszüntetés elleni panasz beadása érdekében szavaz? A jelenlévő 16 szavazásra jogosult közül egyedül a főtitkár szavazott a panasz benyújtása mellett, a többiek - tartózkodás nélkül - pedig az esetleges panasz benyújtása ellen.

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot ide kattintva tekinthető meg.

Az előzményekről részletek olvashatók a BÜK honlap Üvegzseb rovatában is, ide kattintva.