Neil Gorsuchnak (képünkön) a nap folyamán ez volt a második eskütétele. Reggel ugyanis a legfelsőbb bíróságnak a Capitolium melletti épületében, a bíróság többi tagja és családtagjaik körében tette le a bírói esküt, majd a Rózsakert nyilvános ünnepségén ismét esküt tett az alkotmányra – tájékoztatott az MTI.

Az ünnepségen Donald Trump elnök méltatta a 49 éves coloradói bíró eddigi pályáját és felidézte a tavaly télen elhunyt konzervatív Antonin Scalia érdemeit. Neil Gorsuch a Scalia bíró halálával megürült posztot tölti be.

Neil Gorsuch a jelölése előtt a coloradói fellebbviteli bíróság bírája volt, akit képzettsége - tanulmányait a Columbia Egyetemen, a Harvardon és Oxfordban végezte - és eddigi pályafutása alapján nagy elismertség övez, ám jelöltsége szenátusi megszavazásához a republikánusoknak mégis a szabályok megváltoztatásához kellett folyamodniuk, s a bírót nem kétharmados, hanem egyszerű többséggel választották meg. A demokrata párti szenátorok ugyanis - három politikus kivételével - nem voltak hajlandóak megszavazni jelölését, részben mert egyes kérdésekben túl konzervatívnak ítélték, részben pedig válaszlépésként arra, hogy a republikánusok tavaly még csak meg sem hallgatták az előző elnök, Barack Obama által jelölt liberális főbírót. A republikánusok egyébként akkor azzal érveltek, hogy választási kampány idején nem ildomos főbírót jelölni, ez az új elnök feladata.

A kilenc tagot számláló legfelsőbb bíróság az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, döntései az ország valamennyi szövetségi államában kötelező érvényűek, és döntően meghatározzák az amerikai társadalom életét. Ezért egy-egy új bíró megválasztását többnyire nagy politikai viták övezik. A megbízatás életre szóló, s a testület történetében eddig egyszer fordult elő, hogy egy bíró önként lemondott, családi okok miatt.

A karakteresen konzervatív Neil Gorsuch megválasztásával a bíróságban ismét 5:4 arányú a konzervatív többség.