Dr. Handó Tünde (képünkön), magyarországi közigazgatási bíráskodás jelenlegi rendszere, a 20 közigazgatási és munkaügyi bíróság, a 6 közigazgatási és munkaügyi regionális kollégium 2013 óta működik, és mintegy 130 közigazgatási bíró ítélkezik ebben az ügyszakban. Az új eljárási szabályok miatt több ügy érkezhet a bíróságokra, amely ügyekben majd számos új jogintézményt – pl. az azonnali jogvédelmet – kell alkalmazni. Mindez rendkívüli felelősséget ró a bírákra. A bíróságoknak és a bíráknak 2018. január 1-jére megfelelően fel kell készülniük a változásokra.

Február 22-e a Bűncselekmények Áldozatainak Napja. Ebből az alkalomból az OBH elnöke felhívta a figyelmet, hogy a tárgyalótermekben megjelenő áldozatokra, tanúkra kiemelten kell figyelni. Ezt szolgálja az OBH Tanúgondozás és áldozatvédelem elnevezésű országos programja is. Hazánkban 277 speciálisan képzett munkatárs foglalkozik tanúgondozással. Pécsett tavaly 2015-höz képest 37%-kal több, csaknem 1800 megkeresés érkezett az ügyfelektől.


Dr. Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke (képünkön) az elmúlt évi fejlesztések között kiemelte, hogy megújult a számítástechnikai géppark és polgári ügyszakban áttértek az elektronikus ügyintézésre.

Dr. Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke (képünkön) arról számolt be, hogy a folyamatban lévő ügyeik száma csökkent. Az ügyek 88%-a egy éven belül befejeződik, büntető ügyekben 15%-kal emelkedett az egy éven belül bejezett ügyek aránya. Elmondta továbbá, hogy Pécs kiemelkedő szerepet játszik a Nyitott Bíróság országos program népszerűsítésében. 2016-ban több mint 7000 diákot ismertettek meg közelebbről a bíróságok munkájával.