A dr. Jürgen Mossack és dr. Ramón Fonseca Mora (képünkön, balról jobbra) vezette ügyvédi irodát sok egyéb dolog mellett azzal gyanúsítják, hogy offshore számlákat létesített az Odebrecht brazil építőipari vállalat részére, amely aztán több ország vezetőjét megvesztegette az ezeken elhelyezett pénzekkel - írta a Süddeutsche Zeitung című német napilap.

Közöttük van például Alejandro Toledo volt perui államfő, aki ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki. Toledót azzal vádolják, hogy több millió dollár kenőpénzt fogadott el az Odebrechttől. A volt elnöknek állítólag 20 millió dollárt ígértek arra az esetre, ha a cég elnyer egy autópálya-építési pályázatot.

Az ügyvédi iroda egyik tulajdonosa, Fonseca a minap azt állította, hogy cége csak bűnbak az ügyben. Fonseca szerint a panamai hatóságok el akarják kerülni annak felderítését, hogy pontosan kik kaptak kenőpénzt az Odebrechttől.

A brazil vállalat vezetői egy amerikai eljárás során azt állították, hogy 800 millió dollárt (mintegy 240 milliárd forintot) osztogattak szét latin-amerikai politikusoknak állami megbízásokért cserébe. Fonseca szerint a pénzből Juan Carlos Varela panamai elnöknek is jutott; a vádat az államfő csütörtökön nyilvánosan visszautasította. Varela azt mondta: ütött a Mossack-Fonseca utolsó órája.

Háttér

  • A Mossack-Fonseca 2016-ban került a figyelem középpontjába, miután 11,5 millió dokumentum szivárgott ki az irodától olyan adócsaló cégekről és személyekről, köztük több ismert politikusról, akik feltehetően megpróbálták elkerülni az adófizetést hazájukban.
  • Az irodát több drogkartellhez, maffiához, fegyverkereskedőhöz és nemzetközileg elszigelt kormányhoz (például a phenjani és a damaszkuszi rezsim) is pénzügyi szálak fűzik. Kenia Porcell panamai főügyész "bűnszövetkezetnek" nevezte a Mossack-Fonseca irodát.
  • Több mint száz magyar magánszemély és cég, köztük ismert személyiségek offshore érintettségéről is kerültek ki adatok az úgynevezett Panama-iratok révén.

(Forrás: MTI/Inforádio)

Kapcsolódó közleményünk:

Zéró toleranciára van szükség az adóeltitkolással szemben - mondja a Nobel-díjas Stiglitz