A plenáris ülés

Az idei "igazságügyi évnyitón" vezetői révén valamennyi hivatásrend képviseltette magát: a Milánói Fellebviteli Bíróság teljes bírói kara, a közigazgatás vezetői, az ügyvédi kamara elnöksége. Tizenhat országból harmincnyolc külföldi ügyvédi kamaráinak képviselői is jelen voltak. A rendezvényt - amelyen a MÜK elnökének, dr. Bánáti Jánosk épviseletében dr. Havasi Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke vett részt - a sajtó és média élénk érdeklődése kísérte. Szerkesztőségünk kérésére az alábbiakat tudtuk meg tőle a milánói eseményekről.

Az érdeklődés középpontjában: az ügyvédi nyilvántartás, a kötelező továbbképzés

A szakmai eszmecserék során leginkább az ügyvédi nyilvántartásról, a mikrochipes ügyvédi igazolványokról, kötelező és nem kötelező képzésekről és azok nyilvántartásáról folyt a szó.

A Monzai Ügyvédi Kamarához tartozó 2000 aktív ügyvéd azonosítása például beépített chipes adathordozóval történik. Amikor kredites továbbképzés van (60 pontot kell elérni három év alatt. kb. 1,5 óra részvétel „jutalma” egy kreditpont.), a kamara kihelyez egy hordozható leolvasót, ami rögzíti, hogy az ügyvéd mikor jött és mikor távozott az előadásról. Utána erről a szerkezetről átmásolják az adatokat a szerveren lévő adatbázisba, ahonnan személy szerint kikereshető, hogy egy adott ügyvéd hol tart a pontgyűjtésben. A Monzai Ügyvédi Kamara elnöke szerint egyébként nagyon egyszerű a rendszer, és szívesen átadja a szoftvert más, érdeklődő kamarának, illetve kapcsolatot teremt annak kifejlesztőjéhez az anyagi feltételek tisztázásához, ami feltehetően a magyarországi kamarai gondok mregoldása során is figyelembe vehető ajánlat lehetne.

A milánói bíróság híres nagytárgyalójában: (balról jobbra) a genfi kamara képviselője, a lugánói kamara elnöke és munkatársai, a lengyel kamara elnöke és vezető munkatársai, jobbról a harmadik: a MÜK delegáltja, dr. Havasi Dezső

Csereprogram fiatal ügyvédeknek

Az ünnepség után a Milanói Ügyvédi Kamara nemzetközi kapcsolatok bizottságának illetékesei egyeztették a külföldi résztvevőkkel az un. Stage program keretében megvalósítandó 1-6 hónapos fiatal ügyvédi tapasztalatcsere feltételeit.

Ez csereprogram elsősorban nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal rendelkező irodák ügyvédei számára lehet hasznos, angol illetve német nyelven. Budapestre, illetve Budapestről – kölcsönösségi alapon 2-3 ügyvéd részvétele volna reális 1-3 hónapra. A program megvalósítása további finomítást igényel, ami már a Milánói Ügyvédi Kamara és a Budapesti Ügyvédi Kamara hatáskörébe tartozik. Az olaszok részéről Gianluca Sardo a kapcsolattartó. Természetesen az általuk pilotált csereprogram keretében az együttműködésben részt vevő más országokba is lehet menni. (De például Madrid természetesen csak spanyolul beszélő ügyvédeket fogad, Párizsban pedig elvárás a francia nyelvtudás.)

(Címfoto: a milánói bíróság épülete)