Az NGM 16 millió forinttal megemelte az eredeti keretet, így a szolgáltatók összesen 2,416 milliárd forint támogatásban részesültek, amelyet 30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesítésére használnak fel. A közlemény emlékeztet: tavaly decemberben 2,4 milliárd forintból indított program keretében az NGM egyenként 80 ezer forint támogatást nyújt az új, korszerű bankkártya-terminálok beszerzéséhez és telepítéséhez.

A szolgáltatóknak legalább a 80 000 forintos támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést és annak biztosítását kellett vállalniuk, hogy az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom 1 százalékának megfelelő díjat fizet. A támogatásból származó pénzügyi előny az elfogadóhelyeknél jelentkezik, mivel a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kialkudni támogatás nélkül - hangsúlyozza közleményében az NGM.

A cél a készpénzállomány csökkentése az elektronikus fizetési módok elterjedésének ösztönzésével.

Magyarországon a bankkártyás fizetések száma és a tranzakciók volumene nem éri el az uniós átlagot. Az elmúlt években a bankkártya-elfogadó helyek számának növekedése is lelassult, a terminálok száma megrekedt 100 ezer körül, holott online pénztárgépből is már több mint 200 ezer üzemel annak ellenére, hogy az csak néhány éve jelent meg - fűzte hozzá viszonyításképpen a minisztérium.

A POS terminálok alkalmazása, a kártyás fizetési lehetőség kimutatható módon hozzájárul a forgalom növekedéséhez is az egyes kereskedelmi egységeknél, így a kkv-k előnyére válik. A kormányzat ezúton is segíti a hazai vállalkozások, különösen a kisebb forgalmú, gyengébb alkupozícióval rendelkező hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének javulását - magyarázta a minisztérium közleménye.