Az összesítést kédzítő Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars Kft. szenior adómenedzsere (képünkön) szerint jelentősen átalakul az ellenőrzött külföldi társaságok (off-shore cégek) szabályozása 2017. január 18-tól, a vonatkozó uniós irányelv hatására. A módosítás szerint a belföldi magánszemély tulajdonosok 50 százalékos részesedése esetén merülhet egy külföldi személy (vállalkozás) off-shore minősítése az eddigi 10 százalék helyett. Ezen kívül vizsgálni kell a belföldi társaságiadó (tao) alanyok üzletrészhányadát, szavazati arányát, vagy nyereség-részesedét is – írták.

Az új szabályok szerint off-shore státuszról csak akkor lehet beszélni, ha az adott külföldi személy kevesebb mint feleannyi adót fizet ténylegesen, mint amennyit magyar tao-alanyként fizetne. Ugyanakkor jövőre akár a belföldi társaságok külföldi telephelye is off-shore státuszt kaphat, ha nem tud érdemi gazdasági tevékenységet felmutatni - írták. Ezen kívül változnak az adóalap-növelő tételek is, de összességében az ilyen cégek nyeresége továbbra is itthon, a tulajdonos cégnél lesz adóköteles.

A közlemény azt is felidézi, hogy 2017. január 18-tól megszűnik a stabilitási megtakarítási számla, így ezen a módon a továbbiakban már nem lehet legalizálni a jövedelmet.

A legújabb amnesztiaszabályok szerint az adózó 2016. június 30-ig megszerzett tőkejövedelmei után lehet utólagosan adót fizetni. A kedvezményes adó mértéke 10 százalék, amelyhez önellenőrzési pótlék társul. Egy másik megoldás szerint a magánszemélyek szankciók nélkül vehetik a saját nevükre azokat az üzletrészeket, részvényeket, amelyeket eddig külföldi személyek (akár off-shore cégeik) tartottak tulajdonukban. 2017. június 30-ig lehet megkötni az átruházásról szóló szerződést, mindezt pedig a NAV-hoz is be kell jelenteni. A feltételek teljesítése esetén az így szerzett részesedéseket semmiféle adó- vagy illetékkötelezettség nem terheli.