„Sok vállalat és egyén fordul közvetítőkhöz azzal a céllal, hogy olyan pénzügyi struktúrákat alakíthassanak ki, amelyek segítségével kibújhatnak jogos adófizetési kötelezettségük alól. E közvetítők között lehetnek tanácsadók, jogászok, pénzügyi és befektetési szakemberek, könyvelők, pénzügyi intézmények, pénzügyi közvetítők, valamint vállalatokat létrehozó személyek („vagyonkezelői és társasági szolgáltatók).” Az ilyen közvetítők által kialakított rendszerek gyakran a költségvetés adóbevételeinek csökkenéséhez vezetnek.

Az Európai Parlament szigorúbb intézkedéseket követelt az agresszív adótervezési rendszerekben közreműködő közvetítőkkel szemben. A Tanács szintén felkérte a Bizottságot, „hogy mérlegeljen az OECD BEPS cselekvési tervének 12. fellépése alapján kötelező adatközlési szabályokra vonatkozó jogalkotási kezdeményezéseket, az adókijátszáshoz, illetve adókikerüléshez segítséget nyújtó közvetítők tevékenységének hatékonyabb visszaszorítása érdekében.”

A CCBE válaszolni fog a nyilvános konzultációra, erről már munkabizottsági szinten tárgyaltak. A válasz részeként a DG TAXUD októberi kérésére a CCBE az ügyvédi titoktartás hatályáról is tájékoztatást fog adni. A munkabizottság dolgozik a választervezeten és többszöri egyeztetést követően várhatóan 2017. január végén lesz róla végleges szavazás (elektronikus úton), hogy a konzultációra adott válasz a február 16-ai határidőig beérkezzen az Európai Bizottsághoz. A titkárság útján kérik majd a delegációkat észrevételeik megküldésére legkésőbb december végéig.

A sajtónyilatkozat magyar nyelvű fordítása ide kattintva olvasható.