A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között.

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket. Ebben segít most a frissített kiva-kalkulátor, amely pontosan kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal. Ugyan kivára váltani bármikor év közben is lehet, de a 2016-os zárás miatt legkésőbb decemberben érdemes dönteni.

A kisvállalati adó 2017-től még kedvezőbbé válik. Az adóváltozások nemcsak a kivás cég büdzséjére hathatnak jótékonyan, – hiszen az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak majd – hanem a jelentős egyszerűsítésnek köszönhetően még az adminisztráció is csökken.

A feltételeknek is több cég tud megfelelni, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt. Még több erősödő magyarországi középvállalkozásnak kínál alternatívát az a változás, mely jövőre a duplájára emeli a már kivázó cégeknél a kiva alanyiság megszűnését eredményező értékhatárt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos bevételt.

A kisvállalati adó mértéke tehát jövőre a törvény által meghatározott adóalap 14 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kiva kalkulátor és a változásokról az összefoglaló ide kattintva érhető el.