Az MTI tudósítása szerint a jogszabály egyebek között eltörölné a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket. A törvénytervezet a közszolgálati rádió és televízió finanszírozásában jelentős szerepet játszó előfizetési díjak eltörlésére is kiterjed.

Ez utóbbi rendelkezés ellen a függetlenségüket féltő közmédiumok, hazai és nemzetközi médiaszervezetek is tiltakoztak, ám végül benne maradt a tervezetben, azzal az előírással, hogy a közmédia működéséhez és fejlesztéséhez szükséges pénzösszegeket a kormánynak bele kell foglalnia az állami költségvetés tervezetébe.


A törvény ellen Klaus Iohannis államfő (felső képünkön) emelt alkotmányossági kifogást, mert elfogadásának módja - a választási kampánnyal összefüggő sietség - szerinte számos pontján sérti az alkotmányt. A taláros testület megalapozatlannak minősítette és elutasította az óvást.

Dr. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szerint (alsó képünkön) nem igaz, hogy a kezdeményezők nem kérték ki a kormány álláspontját, így nem sérült a hatalmi ágak különválasztásának elve, és ezúttal az sem jelentett alkotmányossági problémát, hogy a törvénytervezet beterjesztői nem rendelkeztek arról, miből fogják fedezni a kieső költségvetési bevételeket. Az alkotmánybíróság elnöke azzal érvelt, hogy a testület nem illetékes állást foglalni az ország adó- és gazdaságpolitikájának ügyében.

A taláros testület a parlamenti választások utáni első ülésén, azt a törvénytervezetet is alkotmányosnak találta, amellyel 15 százalékos béremelést szavazott meg a tanároknak és orvosoknak a választási kampány küszöbén a Szociáldemokrata Párt (PSD) körüli parlamenti többség.

A PSD a parlamenti mandátumok csaknem felét megszerezve, nagy fölénnyel nyert a választásokon.

Klaus Iohannis államfő bejelentette: a közalkalmazotti béremelési törvényt kihirdette, a 102 féle díjról és illetékről szóló törvénytervezetet viszont visszaküldi megfontolásra a parlamentnek, mert úgy véli, alaposabban végig kell gondolni, hogy eltörlik-e a rádió- és tévéilletéket.

(Címfoto: a bukaresti parlament)