Fülöp Attila (képünkön) a Kaposvári Civil Parlament - a civil szervezeteknek az állam és a társadalom közötti közvetítő szerepe erősítésére idén nyáron alakult testület - ülését megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az Országgyűlés várhatóan még az idén elfogadja azt a javaslatot, amelynek köszönhetően 2017-től az ügyészségtől a bírósághoz kerül a civil szervezetek törvényességi felügyelete, megszűnik a sokszori hiánypótlás, és jogszabályban rögzítik a bejelentéshez szükséges okiratokat.

Kiemelte, a tervezett változások között szerepel az is, hogy ha a bíróság az egyszerűsített eljárásban a rá irányadó határidőt elmulasztja és további 30 napon belül sem történik bírósági intézkedés, automatikusan megtörténik a szervezet bejegyzése .

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatainál azok a magyarországi civil szervezetek, amelyek határon túli társpályázóval közösen pályáznak , a jövőben önállóan is nyújthatnak be támogatási igényt.

Fülöp Attila magyarázata szerint a bejegyzést és a módosítást érintő változtatásoktól azt várják, hogy az eljárások rövidebb ideig tartanak, kevesebb adminisztrációval járnak és olcsóbbak lesznek a civilek számára.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy Magyarországon mintegy 60 ezer egyesület, alapítvány van, ezeknek mintegy fele működik, kétharmad részük a kultúra, a szabadidő, a sport, vagy szociális, egészségügyi területen vállal feladatokat.

Tájékoztatása szerint a civil szervezetek állami és magántámogatása nőtt az elmúlt években. Az utolsó lezárt évben, 2014-ben az államtól, a magántámogatóktól érkező, továbbá a saját bevételük összesen 559 milliárd forintot tett ki. Amíg az állami támogatás 2010-ben 144 milliárd, addig 2014-ben már 175 milliárd volt 196 milliárd forintos magántámogatás mellett - mondotta.