Előadásában kitért arra, hogy az emberekhez nem mindig a megfelelő információ jut el. A kommunikációs csatorna, ami közli a híreket, sokszor pontatlan. Mik azok a hibák, amelyek előfordulhatnak?

Azzal ellentétben, ahogy számos bírónak tűnhet, az újságírók pontosak akarnak lenni. De ahhoz, hogy pontosak lehessenek, információra van szükségük és arra, hogy képesek legyenek megérteni a bírósági eljárásokat és döntéseket. A legjobb dolog, amit a bírák a sajtó pontossága érdekében tehetnek, hogy hatékonyan továbbítják az információkat. Ez jelentheti az egyértelműbb fogalmazást, összefoglalók készítését a döntéseikhez, illetve véleményeikhez és a lehető legtöbb információ feltöltését az internetre.

Milyen együttműködés lehet a sajtó és a bíróságok között?

Talán a leghasznosabb dolog, amit a bírák a bíróságok és a sajtó kapcsolatának a javítása érdekében tehetnek, hogy megkísérlik megérteni azokat a különleges kihívásokat, amikkel a sajtónak szembe kell néznie. Az újságíróknak gyakran komplex információkat kell összefoglalni és meg kell magyarázniuk egy döntés fontosságát a korlátozott ideig figyelő laikus közönségnek. Ráadásul ezt úgy kell megtenniük, hogy szorítanak a határidők és szűkösek az forrásaik. A bíróságok azzal segíthetik az újságírókat, hogy megértik ezeket a nehézségeket és nem állítanak az útjukba szükségtelen akadályokat. Nagyon hasznos lehet, ha van egy nyilvánosság tájékoztatásáért felelős tisztviselő, aki részletes tájékoztatást adhat a döntésekről és talán akár előzetes hozzáférést is a döntésekhez, valamint rendelkezésre áll a kérdések megválaszolása érdekében.

Nagyon sok bírósági történetet ismerünk az Egyesült Államokból, ez főleg a sajtónak köszönhető, ha egy bírósági per világhírűvé válik. Hogyan lehet ezt kezelni? Hogyan kezeli a bíróság a sajtó által ránehezedett nyomást?

A közérdeklődésre számot tartó ügyek többletterhet jelenthetnek a bíróságoknak. Mivel azonban a nyilvánosságnak joga van a tájékoztatáshoz, a bíróságoknak és a sajtónak meg kell próbálniuk együttműködni a pontos információnyújtás érdekében. Az Egyesült Államokban a bírák és a sajtó képviselői együtt dolgoztak annak érdekében, hogy kifejlesszenek olyan irányelveket, amelyek tiszteletben tartják mind a sajtó eljárásokról való tájékoztatási szükségletét, mind pedig a bírák azon kötelezettségét, hogy biztosítsák a tisztességes eljárást. Az ilyen típusú együttműködések nagyon hatékonyak lehetnek.

Mi volt az ön számára a legemlékezetesebb tanulság a konferencia során?

Meglepődve tapasztaltam, hogy ilyen sok országban aktívak a bíróságok a közösségi oldalakon, úgy mint a Facebookon, vagy a Twitteren. Úgy vélem, ez egy csodálatos módja a bíróságok átláthatósága biztosításának, valamint a nyilvánossággal való kapcsolatfelvételnek a fontos munkájukhoz kapcsolódóan.

(Cím illusztráció: Vegas Legal Magazine)