Nem a titkosszolgálatok hallgathatták le az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet – sugallta a BM, amely az után adott ki közleményt, hogy az EKINT egy árnyékolónak álcázott, adattovábbításra alkalmas készüléket talált az irodájában, az adatkábelre helyezve - összegzi az eseményeket a hvg.hu

Az intézet a Facebookon egy fotót is posztolt a szerkezetről, ami alapján most a belügy azt közölte, hogy ilyen készülékek 20 ezerért a kiskereskedelmi forgalomban is beszerezhetőek, viszont "a jogszabályok keretei között a titkos információgyűjtés, illetve a titkos adatszerzés eszközeivel szolgáltatást végző belügyi szervezet saját eszközeit nem internetes portálon, és nem a sarki boltban vásárolja meg".

A BM azt is közölte, hogy az EKINT nem tett bejelentést, feljelentést, jelzést a rendőrségen a talált tárggyal kapcsolatban. "A Belügyminisztériumnak ezt meghaladóan a történtekhez hozzáfűznivalója nincs" – tették hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója is azt mondta szerdán, biztos benne, hogy nem a magyar szolgálatok hallgatták le az irodában zajló beszélgetéseket. Szerinte ugyanis ha a titkosszolgálatok hallgatták volna le az EKINT-et, akkor azt a poloskát biztos nem találták volna meg.

Az EKINT volt egyébként az a szervezet, amely a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál panaszt tett amiatt, hogy a magyar titkosszolgálatok bírói engedély nélkül, miniszteri utasításra is végezhetnek titkos megfigyelést. Az EJEB jogerős döntésében helyt adott a panasznak, tehát az ilyen lehallgatásokat elvileg meg kellene szüntetni.