A légiutas-adatok felhasználásáról szóló új uniós irányelv értelmében a légitársaságoknak adatokat kell majd szolgáltatniuk a tagországok hatóságainak az EU-ba beutazó, és az onnan kiutazó utasokról. A PNR elfogadásától azt remélik, hogy hatékony eszközt nyújt majd a terrorista támadások és más súlyos bűncselekmények megelőzésében, továbbá a potenciális bűnelkövetők mozgásának nyomon követésében.

Az EU és az Egyesült Államok között a szeptember 11-i merényleteket követően fogadtak el egy ilyen rendszert, de még több mint egy évtizedet kellett várni arra, hogy ez az EU-ba beutazók kapcsán is megvalósuljon.

A szöveget 461 igen szavazattal, 179 ellenében 9 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

"A mai napon fontos új eszközt fogadtunk el a terroristák és csempészek elleni harcban. Az utasadatok begyűjtése, elemzése és megosztása révén titkosszolgálataink könnyebben szűrhetnek ki gyanús személyeket. A PNR nem csodaszer, de azok az országok, amelyek létrehozzák a saját nemzeti rendszereiket, bebizonyították, hogy nagyon hatékony eszköz" – jelentette ki a szavazást követően Timothy Kirphope (brit, ECR), a parlamenti jelentés gondozója.

A brit konzervatív képviselő úgy véli, hogy az irányelvbe megfelelő garanciákat építettek bele az adatok visszaélés nélküli gyűjtésére és tárolására vonatkozóan, és bebiztosították, hogy a jogszabály arányban álljon a fenyegetettséggel.

A tagállamoknak a légitársaságok által gyűjtött a légiutas-adatok kezelésére úgynevezett utasadat információs egységeket kell létrehozniuk. Ezeket az információkat öt évig kell megőrizni, de hat hónap után személyazonosításra alkalmatlanná teszik őket, vagyis az érintettek közvetlen beazonosítását lehetővé tevő adatelemeket láthatatlanná teszik a felhasználók számára. (A hatóságok megfelelő indoklás és bizonyos körülmények esetén egyes esetekben ezek után is hozzáférhetnek az adatokhoz).

Az utasadat információs egységek felelnek a PNR-adatoknak a légitársaságoktól történő begyűjtéséért, ezen adatok tárolásáért és kezeléséért, továbbá más tagállamok hasonló egységeivel és az Europollal folytatott információcseréért. Az irányelv kimondja, hogy adattovábbítás csak eseti megítélés alapján és a terrorista bűncselekmények, súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, kivizsgálása és büntetőeljárás alá vonása érdekében történhet.

Az irányelv az EU-n kívüli járatokra vonatkozik, de a tagállamok dönthetnek úgy, hogy azt az EU-n belüli légi járatokra is alkalmazzák, ha erről írásban értesítik a Bizottságot. A tagállamok a járatfoglalásokat végző utazási irodáktól és utazásszervezőktől is kérhetnek és használhatnak adatokat.

A jogszabály egy sor adatvédelmi garanciát is tartalmaz. Így az információs egységnek adatvédelmi tisztviselőt kell kineveznie, aki a PNR-adatok kezeléséért és a biztosítékok végrehajtásának ellenőrzéséért felelnek. A teljes PNR-adatokhoz való hozzáférést szigorúan szabályozzák és csak korlátozott feltételek mellett nyílik rá mód. Az adatkezelést pedig minden esetben dokumentálni kell majd.

Tilos lesz továbbá az olyan PNR-adatok kezelése és továbbítása, amelyek a személyekfaji vagy etnikai hovatartozására, politikai véleményére, vallási vagy világnézeti meggyőződésére, szakszervezeti tagságára, egészségi állapotára, szexuális életére vagy irányultságára vonatkoznak.

A Bizottságnak négy évvel az irányelv hatálybalépését követően felülvizsgálatot kell tartania, különleges tekintettel az adatvédelmi normák betartására.

Az irányelv hivatalos tanácsi elfogadását és publikálását követően a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy átültessék azt a jogrendjükbe.

(Címfotónk: illusztráció. Repülőtéri útlevélellenőrzés Kabulban, Afganisztánban, funnyjunk.com)