Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter az ösztöndíjátadó ünnepségen kifejtette, a kormány számára nem lényegtelen, milyen a jogászképzés színvonala. A mai hallgatókon múlik, az igazságszolgáltatás miként fog egykor működni, hiszen bírák, ügyészek, ügyvédek lesznek, vállalatoknál, önkormányzatoknál vagy állami intézményekben helyezkednek majd el.

Az igazságügyi tárca az ösztöndíj mellett abban is támogatja a diákokat, hogy szakmai gyakorlatukat a minisztériumnál vagy más központi államigazgatási szervnél teljesítsék - közölte a politikus.

Dr. Trócsányi László fontosnak tartja, hogy az ösztöndíjasokból valódi szakmai közösség alakuljon ki, olyan kutatási műhelyek jöjjenek létre, melyek munkájába a minisztérium is bekapcsolódhat.

Kimagasló tanulmányi eredménye és szakmai teljesítménye alapján a Szegedi Tudományegyetem 69 államilag finanszírozott vagy önköltséges képzésen résztvevő hallgatója pályázott sikerrel a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjra, amely havonta 50 ezer forintos támogatással jár. Tanulmányi jogászösztöndíjat - amely az elért átlagtól függően havi 10 és 30 ezer forint közötti összeg - 169 önköltséges képzésen résztvevő szegedi hallgató kap.

Dr, Szabó Gábor, az SZTE rektora (képünkön) hangsúlyozta, az egészséges felsőoktatás mindenütt a természet- és társadalomtudományok egységén alapul. Az akadémikus leszögezte, a kiváló teljesítményt elérő hallgatók támogatása méltó a minőségi felsőoktatás szelleméhez. El kell ismerni, ha valaki komolyan készül jövendő szakmájára - tette hozzá.
Címfoto: Véssey Endre/IM, portré: szeged.ma