Összegzés, tapasztalatok

Összegzésként megállapítható, hogy a Letétkezelő Nyilvántartási Rendszer 2015. május 4-i indulásánál a legnagyobb problémát a felhasználók gépeinek a rendszer futtatásához szükséges általános rendszerkövetelmények nem megfelelősége okozta - írja beszámolójában, a Zalaszám Informatika Kft. részéről Szulkovszky László (képünkön)..

Az ügyvédek egy részének nincs olyan szintű informatikai tapasztalata, hogy ezeket az ellenőrzéseket és beállításokat önállóan el tudná végezni, és saját informatikusa sem mindenkinek van. Sajnos a területi kamaráknál sincs olyan informatikus, aki ezeket központilag megoldotta volna. További problémát okozott, hogy a néhány hetente megjelenő különböző java és böngésző verziók miatt azok frissítéseit rendszeresen el kell végezni a rendszer megfelelő működése érdekében.

A beérkező telefonok legnagyobb része ezzel volt kapcsolatos, a legtöbb ügyvédnek teljes szakmai segítséget kellett nyújtani a szükséges szoftverek frissítésében és a beállítások. Ezen kívül szintén nagyobb problémakörnek tekinthető a tanúsítványokkal és azok OÜNY rendszerbeli összerendelésével kapcsolatos probléma, mely nem az LNY rendszer problémája és nem a Zalaszám kompetenciája, de nálunk csapódott le, mint belépési probléma. Annak ellenére, hogy az OÜNY oldali adatok ellenőrzése, javítása a területi kamarák hatásköre, a kamarai ügyintéző sok esetben hozzánk visszairányította az ügyvédet azzal, hogy nem tud segíteni.

Ezeket a belépési és frissítési problémákat sajnos néhány ügyvéd kevésbé türelmesen fogadta.

Mivel az ügyvédek egy részének csak évközben keletkezett letétje és ezért évközben kezdte el használni a rendszert, fenti belépési nehézségek egész évben folyamatosan előfordultak.

A sikeres belépéseket követően az LNY rendszer konkrét használata kevésbé okozott problémát, ezzel kapcsolatban jóval kisebb számú kérdés érkezett.

A normál letétkezelési feladatokon túl vélhetően később várható egyéb szakmai, rendszerhasználati kérdések felmerülése, mint pl. a különböző lekérdezési lehetőségek, vagy a kamara által elvégezhető speciális jogosultság beállítási feladatok.

A beérkező telefonok száma és azok hónapról hónapra történő csökkenő tendenciája alapján megállapítható, hogy a felhasználók számára eddig nem jelentett nagy nehézséget az LNY rendszer bevezetése, használata. A belépési nehézségeken túl a rendszer konkrét működését érintő hiba, észrevétel, igény eddig minimális számban merült fel.