Fotónkon (jobbról balra): dr. Maria Slazak, a CCBE 2015-ös elnöke, a díjazott dr. Intigam Aliyev gyermekei és dr. Patrick Henry, a CCBE emberi jogok bizottságának elnöke.

A díjat dr. Intigam Aliyev helyett és nevében a díjazott fia és lánya vette át. A díjazott méltatását követően felolvasták a díjazott írásban eljuttatott köszönő beszédét.

Dr. Intigam Aliyev ügyvéd (képünkön) egész életét az azeri kormányzat elnyomó rezsimjével szemben az egyéni jogok védelmének szentelte, jogi segítséget nyújtott, valamint a politikailag üldözöttek képviseletét látta el. Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt több mint 200 ügyet vitt, ebből 40-et meg is nyert. Választójoggal, egyesülési szabadsággal, szólásszabadsággal, tulajdonjoggal és a fair tárgyalással kapcsolatban nyert ügyeket.

Aktív tagja és szakértő konzulense számos nemzetközi emberi jogi szervezetnek, országának legismertebb jogvédője. Számos nemzetközi díjat, elismerést kapott, legutóbb az IBA Human Rights díját.

2014 augusztusában letartóztatták, 8 hónapon át fogva tartották mielőtt hamis vádak alapján 2015 áprilisában több mint 7 év börtönre ítélték és ma is fogva tartják a nagy nemzetközi felháborodás ellenére. Az Azeri Ügyvédi Kamarából is kizárták. Egészsége súlyosan megromlott fogva tartása óta, és megfelelő orvosi kezeléshez sem jut.Fotónkon: tüntetők a letartóztatott kínai ügyvédek szabadonbocsátása érdekében

A kínai jogvédő ügyvédek ellen történt súlyos fellépések apropóján tett CCBE elnökségi javaslatot a delegációk is támogatták, miszerint a 2015. évi Emberi Jogi Díjat megosztva Intigam Aliyev azeri ügyvéddel együtt a kínai Fengrui Ügyvédi Iroda is kapja meg.

2015. július 9-től kezdődően több mint 200 ügyvédet, ügyvédi irodai alkalmazottakat, jogvédőket tartóztattak le, állítottak elő, idéztek be a rendőrségre vagy más módon ideiglenesen akadályozták szabadságukban. Több letartóztatott zaklatás áldozata lett békés emberi jogi tevékenysége, ügyvédi kampánya miatt, miközben a helyi média bűnözőként állította be őket. Júliustól a Fengrui ügyvédi iroda gyakorlatilag nem üzemel, miután az iroda iratait és pecsétjét lefoglalták a kínai hatóságok és így ellehetetlenítették az irodában működő jogvédő ügyvédek munkáját.

2016. januárban a kínai kormány megkezdte a 2015. júliusban őrizetbe vett ügyvédek hivatalos letartóztatását. A CCBE folyamatosan erőfeszítéseket tett a kínai ügyvédek támogatása érdekében, egy globális petíciót is aláírt a Kínai Emberi Jogi Ügyvédek Konszernjével, a taiwani támogatókkal és a világ minden tájáról 106 szervezettel egyetemben, melyben kérték a 36 jogvédő ügyvéd szabadon bocsátását. Az ACAT szervezettel együtt egy másik levélben is kérte a CCBE 20 prominens ügyvéd mellett a kínai ügyvédek szabadon bocsátását, ez utóbbi hatalmas médiaérdeklődésre is számot tartott.

2016. január 20 óta 15 kínai ügyvédet, jogi asszisztenst és emberi jogi aktivistát tartóztattak le hivatalosan, közöttük a Fengrui ügyvédi iroda 5 tagját, négyüket az államhatalom felforgatásával is vádolják, melyért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A CCBE e díj odaítélésével értékeli a díjazottak emberi jogok védelmében tett fáradhatatlan elkötelezettségét, kitartását és bátorságát, mely példaértékű az európai ügyvédség számára.

A díjazott kínai jogvédő ügyvédek helyett és nevében küldött video üzenet került bemutatásra a delegációknak.