Dr. Bánáti János kijelentette: védőként abszurdnak tartja, hogy egy képviselő megfenyegesse az adott ügyben és általánosságban is a bíróságot. Abból indul ki, hogy semmilyen módon nem befolyásolja majd a bíróságot ez a politikusi megszólalás.

A vörösiszap-perben hozott ítélettel kapcsolatban azt mondta: a bíróság kimondta az úgynevezett felelősségét azoknak, akik annak idején kijelölték a zagytározók területét, a tervezőkét, és a hatóságokét, amelyek kiadták az engedélyeket. Az ügyészség elfogadja, hogy nem a vádlottak indították az okfolyamatot, azzal vádolják a vádlottakat, hogy nem is akadályozták azt meg, amikor már lehetőségük lett volna rá – magyarázta.

Dr. Bánáti János az ATV műsorában elmondta: a zagykazettákat elméletileg az örökkévalóságnak építik, a vádlottak minden szabályt betartották, az merült fel, hogy utólag nem szereztek be olyan műszereket, amelyek korábban egyébként nem voltak kötelezőek.

Az ügyvéd hangsúlyozta: nem volt okozati összefüggés az elméleti mulasztás és a katasztrófa között. A szakember elmondta: büntetőjogilag senki nem felelős, a MAL Rt. a károkért felelősség terheli, ennek a következményeit viseli is a cég. Hozzátette: 15-20 éves mulasztásokról van szó, azok ellen a személyek ellen nem fog indulni büntetőeljárás.

Íme az interjú, teljes terjedelmében: