A 2015. évi CCXII. törvény további fél évre csak "választhatóvá" tette az elektronikus utat a perek egy részében. A csődeljárás lefolytatása iránti kérelem esetén továbbra is kötelező a kérelem elektronikus benyújtása és az adós számára a csődeljárás kötelezően elektronikus lesz. A változásokat az utolsó, 2015. december 9-én közzétett összefoglalóban írtakhoz képest ismét összefoglalta és az anyagba beépítette a Budapesti Ügvédi Kamara informatikai biztosa, dr. Homoki Péter ügyvéd.

Ízelítők a tájékoztató szövegváltozásaiból:

3.1 A "befogadás-visszaigazolást" követő informatikai ellenőrzés hangsúlyozása és a 394/H. § (2) bekezdés sajátos bírósági értelmezése.

3.1 Beragadt nyomtatványsablon problémája és régi verzió használatával kapcsolatos bírósági tájékoztatás.

3.2. 5) A csatolmányok informatikai megfelelőségével kapcsolatos rész átírása, kiegészítve a papír alapú eredeti iratok átalakításával kapcsolatos "metaadat" igények bírósági értelmezésével.

3.5 Illeték- és költségtérítés megfizetésével kapcsolatos szabályok változása (47/2015. (XII. 30.) NGM rendelet).

4. "Az e-per jövője" fejezet a 2016. július 1-jétől várható további változásokról szól. Lesz-e ügyfélkapu helyett "ügyvédi perkapu"? Az ÁNYK nyomtatványok felhasználóbarátok lesznek-e? Egyszerűsödik-e az e-aláírás? stb.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadta, annak kihirdetésére 2015. december 16-án került sor. A 2015. évi CCXII. törvény közlönyállapota ide kattintva, , dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke e tárgyban írott levele pedig ide kattintva olvasható: .

Címfoto: pixabay.com