Előző híreink között már jeleztük, hogy a BÜK önkénntes ügyvédeket keres a Szegedi Ügyvédi Kaara területén feltorlódó ügyek intézéséhez. (lásd: http://ugyvedek-lapja.hu/cikkek/2015/09/menekultug...). A védők kirendelésének vonatkozásában a helyzetet egyértelműsítette állásfoglallásában dr. Bánáti János, a MÜK elnöke (lásd: http://ugyvedek-lapja.hu/cikkek/2015/09/migrans-ug...).

A BÜK elnöke (képünkön) jelzi: információja szerint "a felelős (szegedi - a Szerk.) bírói vezető megerősítette, hogy a megyei hatóságok elsősorban a területi kamarák által összeállított listákról fognak védőket kirendelni.Bár az önkéntes ügyvédeknek ezekben az eljárásokban "különösen fontos helye és esélye van" - szögezi le a BÜK elnökének állásfoglalása, de egyben hozzáteszi: "itt természetesen (külön körülmények híján) meghatalmazással lehet csak eljárni, illetve nincs kirendelési, eseti gondnoki munkadíj".

Fokozódó ügyvédi aktivitás

A Facebookon aktivitásba kezdett ügyvédi csoportok vonatkozsásában (Ügyvédek a jogállamért elnevezésű csoport nyílt leveléről lásd hírünket itt: http://ugyvedek-lapja.hu/cikkek/2015/09/a-vadlottn...) a BÜK elnöke így vélekedik: a spontán csoportok munkája "a konkrét segítségnyújtás szervezésétől, kiáltványok fogalmazásán át, a meghozott jogszabályokkal szembeni alkotmányos felülvizsgálatig húzódó skálán sok különböző témát ölel fel. A vélemény szabad. A BÜK a képviselet ellátásából fakadó konkrét ügyvédi jogvédelmi esetben tagjai mellé fog állni. Tagjait támogatni fogja abban is, hogy a jogvédelmi munkában az eljárásjogok keretein belül hatékonyan csatlakozhassanak és humanitárius tevékenységekben hatékonyan vehessenek részt."