A hivatalos sajtóbeszámolók nem említik a július 9-től elkezdődött országos akcióban elfogottak pontos számát, de hongkongi jogvédők szerint több mint száz embert állított elő a rendőrség. Közülük 85-öt később elengedtek.

A minisztériumi közlemény szerint a pekingi központú Fengzsuj ügyvédi iroda, közismert internetes véleményformálókkal együttműködve, „megzavarta a közrendet, üzleti érdekből bérelt fel tüntetőket és megkérdőjelezte a bírósági döntéseket az igazság és a közérdek védelmére hivatkozva”. Az iroda vezetőjét és négy munkatársát elfogták.

Csaj Jan-min, a tiltakozások egyik szervezője a sajtó szerint elmondta, hogy ez a módszer bevált gyakorlattá vált a „jogvédők” körében, akik ellenérzéseket táplálnak a kommunista párttal és a kormánnyal szemben.

A Fengzsuj ügyvédi iroda kliensei közé tartozott például a muszlim vallású ujgur nemzetiségiek jogaiért kiálló aktivista, Ilham Tohti.

A tárca tájékoztatása szerint a szóban forgó jogászok 2012 júliusa óta több mint 40 nyilvános demonstrációt szerveztek. A közlemény szerint a csoport nemcsak az egyes ügyekben érintettektől, de külföldről is kapott támogatást.

A Global Times című, angol nyelvű kínai napilap szerkesztőségi cikkében radikálisoknak nevezte az elfogott ügyvédeket, míg a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao bűnszövetkezetnek minősítette közösségüket és a „jogvédők sötét történetének lelepleződéséről” írt.

William Nee, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hongkongi kutatója ugyanakkor úgy vélte, a kínai kormányt „nagyon aggasztja az aktivisták növekvő befolyása”, valamint az, hogy a közösségi média használatával széles körű támogatást tudnak elérni.

Az elmúlt években Hszi Csin-ping kínai elnök kormánya több tucatnyi, a kínai vezetésétől eltérő véleménnyel rendelkezőt, valamint tibeti és ujgur nemzetiségű személyt vett őrizetbe.

A kínai ügyvédeknek saját munkájuk iránti függetlenségéért folytatott több éves küzdelmeiről hű képet ad Mo Shaoping ügyvéd összefoglalója. A letartóztatott Nobel-békedíjas Liu Xiabo egy pekingi IBA kerekasztalbeszélgetésen foglalkozott behatóan a kínai ügyvédség helyzetével. (Ezt követően Londonba kellett volna utaznia, de ebben a hatóságok meggátolták.) A video bár nem friss, de hű képet ad arról a bonyolult helyzetről, amelyben a kínai ügyvédeknek (a video elején az előadó beszél azokról a nekünk elképesztő számokról, amelyek az ügyvédek létszámával és szervezeti egységeivel is foglalkoznak).

A Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma elítélte a kínai rendőrség akcióját. Emellett Washington sürgette Pekinget, hogy engedje szabadon „a kínai állampolgárok jogainak védelmére törekvő” személyeket.

A világ egyik legnagyobb nemzetközi ügyvédi szervezete, az International Bar Association (IBA) Human Rights Institut intézménye a kínai politikia vezetéshez írott nyílt levelében tiltakozik az eljárás ellen. A levél szövege itt olvasható: tinyurl.com/oehn3wg

Az IBA régóta folyó és eredményekben gazdag emberjogi munkát végez, amelyről jó áttekintést ad az alábbi videofilm:

Esettanulmány

Kao Csi-seng (Gao Zhisheng) kínai emberjogi aktivista a Kína északnyugati csücskében lévő Hszincsiang (Xinjiang) tartomány egyik börtönében ül - állítja testvére, Kao Csi-ji (Gao Zhiyi). Kao Csi-seng 2010 áprilisában tűnt el, hollétéről még legközelebbi családtagjai sem tudtak, bebörtönzéséről most egy hivatalos dokumentumból értesültek.

Kao Csi-seng ügyvéd, emberjogi aktivista

Az idén 46 éves emberjogi ügyvéd a 2000-es évek közepén aktivisták és vallási kisebbségek védelme miatt került a hatóságok figyelmének középpontjába. Kao ezenkívül többször nyert pert hivatalos szervek ellen földvitákban, s munkásokat is segített munkaadóikkal szemben igazságtalanság leleplezésében. 2006 februárjában Kao Csi-seng, valamint Hu Csia (Hu Jia) és más aktivisták éhségsztrájkot hirdettek meg, amelyhez az ország számos tartományában, s az országon kívül is csatlakoztak. Kao ezt követően, 2006 augusztusában "eltűnt", hivatalosan szeptemberben tartóztatták le, s az állam ellen irányuló felfordulás okozásának és nyugtalanság szításának vádjával három év börtönre ítélték. Ezt később öt év felfüggesztett büntetésre enyhítették, s egy évre megfosztották politikai jogaitól is.

Szabadon engedése után az aktivista részletesen beszámolt a kéthónapnyi fogva tartása alatt ellene elkövetett visszaélésekről, 2007-ben írt, az Egy igazságosabb Kína címet viselő memoárjában a Kínai Kommunista Pártot állami pénzből finanszírozott kínzással vádolta. Az ügyvédet 2007 szeptember végén vették őrizetbe újra, miután az Európai Parlament alelnökének és az amerikai kongresszusnak címzett nyílt leveleiben a 2008-as pekingi olimpia bojkottját szorgalmazta.

A rendőrség 2009 februárjában ismét kihallgatásra vitte. Családja ezután csak 2010 márciusában látta őt újra. "Megkerülése" után az aktivista úgy nyilatkozott, feladja a központ elleni küzdelmét, családja biztonsága és a velük való együttlét érdekében. A jogász ennek ellenére 2010 áprilisában újra "eltűnt", a 2012 első napján kapott levél azóta az egyetlen hivatalos értesítés vele kapcsolatban. A Hszinhua hírügynökség ezt megelőzően decemberben arról tudósított, három év börtönbüntetésre ítélték, a próbaidő szabályainak megszegéséért, azt azonban nem írták meg, hol van Kao.

Az emberjogi aktivista nevére való keresés a kínai Google-on, a Baidu-n eredménytelen, a találatok a szöveg szerint "a hatályos szabályok értelmében nem jeleníthetőek meg".