Az Interlegal a független ügyvédi irodáknak a szervezete - öszegzi a nemzetközi intézményről a fontosabb tudnivalókat az új elnök a közelmúlt napokban a Jogi Fórumnak adott hosszabb interjújában -, amely közepes méretű ügyvédi irodákat tömörít, s a világ több kontinensén jelen van. Célja, hogy a jellemzően kereskedelmi és gazdasági joggal foglalkozó irodák egységesen, egymással együttműködve tudjanak eljárni feladataik ellátása során. Megalakulásának kezdete a nyolcvanas évek közepére tehető, 1989-ben Eurojurist néven került bejegyzésre, ekkor egy nyugat-európai network szervezetként működött, s jellemzően francia, belga és spanyol tagokból állt. Csak évekkel később, 1996-ban vette fel az Interlegal nevet, ekkor már Európán kívüli országokból is rendelkezett tagokkal. Fontos hangsúlyozni, hogy a szervezet tagjai egymástól független irodák, akik mögött nem áll azonos tulajdonosi kör. A network egyik érdeme, hogy ügyvédei felismerték: közös összefogással, nemzetközi dimenzióban nemzetközi, több államból származó ügyfeleket tömörítő projekteket jobban meg tudnak valósítani, sok megbízás könnyebben és eredményesebben lebonyolítható ezáltal.

Dr. Boóc Ádám, az Interlegal elnöke

Mindez a gyakorlatban azt jelenti - részletezi az elnök -, hogy az egyes tagok a saját országukban bejegyzett, hazai joguk szerint működő ügyvédi irodák, akik azonban egy-egy projekt megvalósításához összeállnak egymással. Például, ha egy magyar ügyfélnek egy külföldi államban adódik jogi problémája, akkor elegendő, ha a közvetítésünkkel az adott államban működő Interlegal ügyvédi partnert igénybe veszi, s ez az iroda fog eljárni az adott jogi szolgáltatásban, együttműködve persze velünk. Ugyanez működik természetesen fordított esetben is, tehát, ha egy külföldinek Magyarországon adódik jogi ügye, akkor a külföldön megbízott ügyvédi partner kérésére mi fogunk eljárni az ügyben itthon. Akár nagyobb horderejű, nemzetközi tranzakciókat is könnyedén le tudunk bonyolítani az Interlegal tagok bevonásával.

Az Interlegal tagjává válás útja: a jelentkezés után a belépésről az Interlegal közgyűlése dönt, amely évente kétszer ül össze. A szervezet teljesen nyitott az ügyvédi irodák irányában, annak elvben bárki tagja lehet. Kifejezett szándékunk, hogy terjeszkedjünk - mondja az elnök -, most az egyik prioritás a kelet felé való nyitás, de gyakorlatilag a világ minden tájáról gyűjtünk tagokat. Azt szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk. A legutóbbi, a lisszaboni ülésen például egy ukrán, egy monacoi és egy dán iroda csatlakozott, de ezen felül is sok megkeresésünk van. A következő találkozó idén novemberben lesz Bangkokban, s várhatóan a délkelet-ázsiai régióból többen is fognak csatlakozni. Vannak olyan országok, amelyekben már most több tagunk van, ezek többnyire nagyobb területi kiterjedésű államok, például az USA. Jellemzően azonban országonként egy-egy tagunk van. A tagok működési formáját tekintve nincsenek megkötések az alapszabály szerint, aki ügyvédi tevékenységet folytat, az egyéni ügyvédként vagy irodaként is tud csatlakozni. Ez természetesen függ az adott államban az ügyvédi tevékenységre irányadó szabályoktól.

Névjegy - Dr. Boóc Ádám a Kelemen, Mészáros, Sándor Ügyvédi iroda PhD tudományos fokozattal rendelkező tagja, aki elsősorban társasági, illetve gazdasági jogi ügyekkel, nemzetközi tranzakciók lebonyolításával foglalkozik, de követelések behajtása, polgári peres eljárásokban, választottbírósági eljárásban való jogi képviselet és ingatlanműveletek is fontos részét képezik az iroda tevékenységének. Az ügyvédség mellett egyetemi docensként polgári jogot és római jogot oktat a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, s 2013-tól a Jogi Szakvizsga Bizottságnak is tagja.

A teljes, Fábán Erika által észített interjú, Mohai Balázs fotóival, itt érhető el: http://www.jogiforum.hu/interju/139