Erősen csökkent az ügyvédi munka utáni fizetőképes kereslet 2014-ben – mondta el éves összegzésében dr. Halmos Tamás, a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnöke a február 21-én tartott kamarai közgyűlésen.

A jelenleg 269 tagot számláló kelet-magyarországi területi kamarában az ügyvédjelöltek száma is figyelemre méltóan csökkent, jelenleg 29-en vannak. A gazdasági lehetőségek szűkültével kevesebben voltak a beszámolási időszakban olyanok, akik új ügyvédi irodát akartak volna nyitni. A másik figyelemre méltó jelenség, hogy a fentiek miatt is megnőtt azon ügyvédek száma, akik tevékenységüket szünetelni kénytelenek.

Az elnök kitért arra is, hogy az elmúlt évek „jogszabályalkotó dömpingje" az ügyvédséget is nehéz helyzetbe hozta. Nehezen tudják „utolérni magukat" az új törvények kellő, gyakorlati feldolgozásában.

Mindazonáltal: egyre nagyobb súlyt helyeznek az oktatásra és az ügyvédi továbbképzésre, nem sajnálva az erre fordítandó megnövekedett kamarai költségeket sem. Elmondta, hogy nagyon jó munkakapcsolatot sikerült kialakítaniuk a Miskolci Egyetemmel. A továbbképzéseken elhangzott előadásokat a Kamara saját honlapján is közzé teszi, hogy minden érdeklődő elérhesse az azokban szereplő igan hasznos szakmai információkat.


Dr. Halmos Tamás, a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnöke: "Egyre nagyobb súlyt helyezünk az oktatásra és az ügyvédi továbbképzésre"

Kiemelte: a megyei bíróság gazdasági és cégjogi kollégiumával kitűnő szakma, kollégiális kapcsolatot ápolnak, termeikben tudják megszervezni az új Ptk.-val kapcsolatos továbbképzéseket.

A kamara gazdálkodásával kapcsolatosan elmondta: nehéz az alapokat megteremteni, komoly takarékossági szempontokat kell figyelembe venniük. Gyakorta szeretnénk jó ötletek nyomán "attraktív dolgokat" megvalósítani, ám sokszor nincs ezekre fedezet. Mindamellett meglehetősen jó a tagdíjbefizetési fegyelem, annak ellenére, hogy négy év után tavaly kényszerültek arra, hogy emeljék a tagdíjat.

Sikeresek az ügyvédjelölt oktatás alkalmai. Az elnök örömel jelezte: komoly szakembereket sikerült megnyerniük előadások tartására. Díjuk is van az oktatók jutalmazására. Tavaly adták át a diákok különdíját negyedik alkalommal. Ezúttal dr. Hercku Zsoltot, a Nyíregyházi Törvényszék polgári-közigazgatási-munkaügyi kollégiumának vezetőjének oktatói tevékenységét ismerték el a díj átadásával.

Az országos ügyvédjelölt perbeszédversenyen – említette meg az elnök - a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara versenyzői mindíg dobogós helyeket nyernek.

Nagy súlyt kívánnak helyezni a jövőben is a közösségépítésre, a szakmai-kollegiális kapcsolatok erősítésre. Életműdíjat alapítottak néhány éve. Ezt a közösségi elismerést idén dr. Juhász Miklós nyíregyházi ügyvédnek adományozták.

A Nyíregyházi Ügyvédi Kamara Közgyűlésén részt vett dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Az országos ügyvédség jövőjével kapcsolatban elmondott gondolatairól készített összefoglalónkat itt lehet olvasni: http://ugyvedek-lapja.hu/cikkek/2015/02/a-jogtanac...